Oletko valmis? Tässä tulee 5 nopeaa kysymystä ja vastausta näytön suojakalvoista, jotka ovat monen mielessä. Saat tarvittavat perustiedot suojakalvoista ja olet tämän jälkeen valmiimpi valitsemaan sinulle sopivimman suojakalvon.

Miksi kannattaa hankkia näytön suojakalvo?

Näytön suojakalvo on halvin tapa pitää älylaitteen näyttön ehjänä ja toimintakuntoisena sekä lisätä laitteen käyttöikää. Näytön rikkoutuessa puhein on pahimmassa tapauksessa käyttökelvoton ja vaatii näytön vaihtoa huoltoliikkeessä. Esimerkiksi iPhonen puhelinten näytön vaihto maksaa 250-500€ puhelin mallista riippuen. Tästä jokainen voi miettiä onko alle 20€ hintainen näytön suojakalvo kannattava hankinta… kyllä on.

Toinen syy suojakalvon hankinnalle voi olla sillä saatavat lisäominaisuudet. Esimerkkinä voidaan mainita mm. yksityisyys-kalvot, jotka rajoittavat näytön katselukulmaa sivuilta. Lisäksi saatavana on monenlaisia muitakin lisäominaisuuksia kuten mattapintaisia suojakalvoja, sinistä valoa filteroivia suojakalvoja sekä mattapintaisia heijastusta vähentäviä suojakalvoja.

Mistä materiaalista näytön suojakalvot on tehty?

Pääasiallisesti suojakalvot voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan, muovi- ja lasikalvoihin sekä nestemäisiin näytönsuojiin. Lasikalvoista käytetään usein nimitystä panssarilasi mutta muovikalvoja on vastaavasti monia eri tyyppisiä. 

Panssarilasit on valmistettu karkaistusta lasista, jonka pinnalla on likaa, rasvaa ja usein bakteereita hylkivä pinnoite. 

Keraamiset näytönsuojat ovat kahdesta eri muovista valmistettuja monikerroskalvoja, Siitä yhdistyvät ohuen muovikalvon (PET) joustavuus ja taituisuus sekä akryylimuovin (”pleksi”) kovuus, iskunkestävyys ja valonläpäisevyys.

Ohuet muovikalvot olivat ensimmäisiä markkinoille tulleita suojakalvoja, mutta ne ovat käytännössä poistuneet jo markkinoilta. Syy tähän on yksinkertainen, koska saatavana on ominaisuuksiltaan paljon parempia muovikalvoja kuten keraamiset muovikalvot.

Nestemäiset näytönsuojat ovat täysin omantyyppinen tuotekategoria, jossa suojaus perustuu näytön pinnalle levitettävään nestemäiseen suojaaineeseen joka kovettuu näytön pintaan antaen sille suojakalvoja vastaanvat kovuus, kulutuksen kesto sekä valonläpäisevyys ominaisuudet.

Missä näytön suojakalvossa on paras käyttötuntuma?

Panssarilasissa on on näyttöä lähinnä oleva tuntuma, koska se on valmistettu lasista kuten itse näyttökin. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että jotkut halvat laiskalvot voivat olla pinnoitettu heikkolaatuisella likaa ja rasvaa hylkivällä pinnoitteella jolloin lasikalvon hyvä käyttötuntuma häviää.

Nestemäiset ja keraamiset näytönsuojat ovat käyttötuntumaltaan hyvin lähellä panssarilasien tuntumaa. Nestemäinen näytön suoja saavuttaa kovettuessaan ohuen, mutta kovan pinnoitteen joka vastaa lähelle lasikalvon tuntumaa. Keraamisen näytönsuojan pintapuolen materiaalina käytetään kovaa akryylimuovia (pleksi-muovia), joka antaa sillä myös kovan käyttötuntuman vastaten lähelle lasikalvojen tuntumaa.

Haittaako koko näytön suojakalvot etukameraa ja sensoreita?

Ei aiheuta haittaa tai häiriötä niiden toimintaan. Näytön suojakalvojen valonläpäisevyys on niin hyvä, että sillä ei ole käytännössä vaikutusta sensoreiden tai kameran toimintaan tai kuvan laatuun. Kerrosten välisissä liimauksissa käytetään yleensä erittäin hyvin valoa läpäiseviä liimakerroksia, jotka on erityisesti tarkoitettu tämän tyyppisiin tuotteisiin.

Jotkin erikoiskalvot kuten yksityisyys-kalvot sekä muut erikoispinnoiteutut kalvot voivat aiheuttaa häiriötä. Usein nämä kalvomallit on kuitenkin jätetty sensoreiden ja kameran kohdalta avoimeksi juuri tämän takia.

Rikkoutuuko näytön suojakalvo helposti iskuista?

Panssarilasit rikkoutuvat / halkeavat helpoiten iskuista verrattuna muihin suojakalvoihin. Tosin pitää muistaa että rikkoutuessaan se on täyttänyt sille olleen tarkoituksen suojatessaan puhelimen näyttöä rikkoutumiselta. Erityisisti lasikalvojen reunat ovat herkkiä murtumaan sekä halkeamaan.

Vastaavasti keraamiset suojakalvot ovat joustavuutensa takia riikkoutumattomia ja säilyttävät suojaavuutensa näin ollen pidempään. Sama pätee myös nestemäisiin näytönsuojiin jotka muodostavat suojaavan kovan kerroksen näytön pintaan. Se on käytännössä rikkoutumaton.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.